loader

Lütfen bekleyin..

Sorumluluk Sahibi Gençler Yetiştirmek

Ailelerin büyük çoğunluğu; özellikle şehirlerde yaşayan aileler, çocukları büyüyüp okula başladıklarında onların sadece derslerinden sorumlu olduklarını düşünürler. Her anne baba çocuğunun iyi bir okulda, üniversitede eğitim almasını ister. Bunun için de çocuklarına sürekli ders çalışmaları gerektiğini söylerler. Bazen kızarak, bazen yasaklar koyarak onların sorumluluk bilincinin gelişmesini isterler. Bütün bu emekler çoğu zaman sadece çatışmaya ve iletişimin kopmasına neden olur. Çocuklar ve gençler için arkadaşlarla gezmek, televizyon izlemek, bilgisayar ya da telefonla vakit geçirmek ders çalışmaktan daha eğlencelidir. Ders çalışmak, sorumluluk duygusunu kazanmış öğrenciler için daha kolay bir aktivitedir. Okul çağına gelene kadar sorumluluk almamış bir çocuğun okul döneminde sorumluluk alarak ödev yapması ve ders çalışması daha çok zor olmaktadır. Okul dönemine kadar çocukların yaşlarına uygun olarak alabileceği sorumlulukların birçoğu aileler tarafından yerine getirilir.

Ergenlik dönemine gelindiğinde ise büyüyen çocukların sorumluluklarını alması beklenir. Bu süreç böyle işlemediğinde sorunlar başlar. Sorumluluk çocukluk döneminden itibaren geliştirilmesi gereken, ergenlik döneminde ise yerleşmesi beklenen bir kavramdır. Yetişkin yaşamda mutlu ve güçlü olabilmek için bu bilincin kazanılması önemlidir, çünkü yaşam birçok sorumluluğu taşımayı gerektirmektedir.

Sorumluluk kavramı, bireyin her türlü duruma uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkalarının üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonucana sahip çıkmasıdır. Sorumluluk duygusunun gelişmesi bireyi cesaretlendirir, özgüveni artırır paylaşma ve başarma duygusunu geliştirir.

Paylaş: