loader

Lütfen bekleyin..

Wordpress Nedir?

Eminim ki biraz web teknolojileri ile ilgilenen herkes Wordpress nedir duymuştur. Peki, hep beraber bir incelemeye ne dersiniz? Gelin bakalım gerçekte bu Wordpress nedir ve ne işe yarar?

Wordpress

Kısaca söylememiz gerekirse Wordpress bir içerik yönetim sistemidir diyebilirim. Yani web sitesindeki içeriklerinizi her hangi bir kodlama bilgisi olmadan da değiştirip güncellemenizi sağlayan bir sistem. Aslına bakarsanız Wordpress sadece içerik yönetim sistemleri içerisinde en ünlü olanı. Onun dışında Joomla, Drupal gibi içerik yönetim sistemleri de mevcut. Bunlar arasından ise kullanım kolaylığı ve esnekliği ile sıyrılan Wordpress olmuş.

Yazılım

Wordpress’i bu kadar bilinir ve kullanışlı yapan özelliklerine değinmemek olmaz sanırım. Öncelikle en büyük avantajı ücretsiz olmasıdır. Elbette çok özel bir projede böyle açık kaynak bir yazılım kullanılması anlamsız olsa da internette gördüğünüz çoğu web sitesi temelde basit işlevler yürüttüğü için ekstra bir maliyete gerek kalmaksızın rahatlıkla kendi web sitenizi Wordpress ile kurabilirsiniz. Üstelik tamamen ücretsiz olarak. Avantajlarından bir diğeri aklınıza gelebilecek hemen hemen her siteyi oluşturabilecek kadar esnek ve kullanışlıdır. Birkaç eklenti ve tema yardımcı ile hızlıca isterseniz e-ticaret sitesi, isterseniz kurumsal bir web sitesi kurabilirsiniz. Bu esneklik sayesinde dünyadaki neredeyse dört siteden biri Wordpress altyapısı üzerinde kurulmuş durumdadır. Kullanılması ve öğrenmesi de son derece basit bir sistemdir. Çok kısa sürece hiçbir kodlama bilginiz olmadan da sistemi nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu size hız, zaman ve para kazandıracak bir detaydır.

Wordpress com ve Wordpress org

Aslına bakarsanız bu ikisi birbirleri ile çok karıştırılan bir detay. Özellikle internette Wordpress diye arama yapınca karşınıza çıkan bu sistemlerin ne olduğunu anlamanız biraz zaman alabiliyor. Ben şimdi sizler için işleri biraz netleştirmeye çalışacağım. Wordpress kendi başına bir yazılımdır ve genellikle Wordpress.org adı verdiğimiz sistemle yazılımı indirip kendi sunucunuza kurarak kullanırsınız. Bir de Wordpress.com adını verdiğimiz mevcut yazılımı kullanarak kendi sunucularında sizler için ayrılmış alanlarda web sitelerinizi kurmanıza olanak sağlayan sistem var. Peki, farkları neler? Öncelikle Wordpress.com sisteminin ücretli olduğunu belirtmek isterim. Sunucu ve alan adı için ücret ödersiniz. Sistem size hazır kurulu halde gelir ve belirli alanlara müdahale imkânı vermez. Sitenizi bir nevi kiralamış gibi düşünebilirsiniz. Diğer taraftan kendi satın alacağınız bir alan adı ve hosting ile birlikte Wordpress.org sitesinden indirecek olduğunuz yazılımı kurarak web sitenizde tam bir hâkimiyet sahibi olursunuz. Böylece kiracı değil bir nevi ev sahibi olmuş olursunuz diyebilirim.

Wordpress Hosting

Wordpress hosting kısaca, sunucuların Wordpress sistemi için özel olarak ayarlanmış halidir denilebilir. Eğer özel yazılım değil de sadece Wordpress üzerinde bir web sitesi kuracaksanız hız ve güvenlik için tercih edilebilmektedir. Tabi bazı dezavantajları da var. Örneğin sistem üzerinde tam bir hâkimiyet sahibi olamayabiliyorsunuz. Bu da güvenlik nedeni ile ayarlanmış bir durum olsa da tercihi size bırakıyorum. Ben projelerimde her zaman ya özel sunucu ya da paylaşımlı hosting paketlerini tercih ediyorum. Böylece tamamen kendi kontrolümde bir sisteme sahip olabiliyorum.

Wordpress ile neler yapılabilir?

Aslına bakarsanız her şey. Biraz iddialı gelmiş gibi gelebilir ama gerçekten neredeyse her şey. Wordpress özü itibari ile Php programlama dili ile yazılmıştır. Bu da gerekli eklemelerle neredeyse her türden web sitesi yapabileceğiniz anlamına gelir. E-Ticaret sitelerinden blog sitelerine, kurumsal web sitelerinden online eğitim sitelerine kadar birçok farklı sektörden web sitesini Wordpress ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Elimden geldiğince Wordpress nedir konusunda sizlere açıklayıcı bir yazı yazmaya çalıştım. Önümüzdeki ay yeni bir içerikle yeniden karşınızda olacağım. Bu süreçte kendinize çok iyi bakın, görüşmek dileğiyle.

 

Dijital Pazarlama Uzmanı - Recep Önder

 

Paylaş: