loader

Lütfen bekleyin..

Teknoloji Bağımlılığı

Çağımızın hastalığı

TUİK araştırmasına göre, Türkiyede 6-15 yaş arası çocukların yüzde 60,5 bilgisayar, yüzde 50,8'i internet, yüzde 24,3'ü cep telefonu kullanıyor...

Günümüzde teknolojik gelişmeler, hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. İnternetin, bilgi erişimini evlere ve okullara getirmesi gençlerin eğitiminin üzerinde olumlu etki yaratmıştır. Ancak teknolojik araçlar yaşamımızı kolaylaştırıp bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlarken bunların yoğun bir şekilde kullanımı sosyal, eğitsel ve psikolojik alanlarda sounlar ortaya çıkarmaktadır. 

Teknolojinin gelişmesi ile farklı bağımlılık türleri ortaya çıkmıştır:

  • Bilgisayar oyunları
  • Akıllı telefonlar, telefonla konuşmak ve mesajlaşmak 
  • Yoğun televizyon izleme 
  • Facebook, Twiter, İnstagram, sosyal paylaşım siteleri vb.

Maddelerde yer alan teknolojik araçlar ve durumlar sınırlar aşılarak hayatımızda yer aldığında  bağımlılık yaratmakta ve zararlı olmaktadır. Bağımlılık dendiğinde kişinin çok uzun süreler teknolojik araçları kullanması, okul, iş ve özel hayatını aksatması, interneti, telefonu kullanmadığı zaman bile sürekli kullanmayı düşünmesi ve huzursuzluk hissetmesi gibi belirtiler düşünülmelidir.

      Teknoloji bağımlılığı her yaştan bireyi etkilemekle beraber gençleri daha fazla etkilemektedir. Her şeyden önce şimdiki gençler bu teknolojik gelişimin içinde büyümüşlerdir bu yüzden teknolojiye bağımlılık erken yaşlarda kendini gösteren bir sorun halini almıştır.

       Ergenlik dönemi hızlı bedensel, ruhsal ve sosyal değişiklikleri içermektedir. Bu dönemi gencin ilgileri, dış görünüşe yönelik eğilimi, yemek yeme ders çalışma alışkanlıkları değişimler göstermektedir.Genç, arkadaşlık ilişkileri ve ailesi ile kurduğu iletişimde farklılık yaşar ve çocukluk döneminde aile ile geçirilen zaman gençlikte arkadaşlarla geçirilmeye başlar. Bu dönemde gencin duyguları hızlı bir iniş çıkış gösterir.

 

 

 

Paylaş: