loader

Lütfen bekleyin..

Ramazan Performansınızı Düşürmesin

   Ramazan ayı tüm rutinlerimizin değiştiği bir ay. Yeme düzenimiz ve uyku saatlerimize bağlı olarak çalışma performansımız ve verimliliğimizde değişiyor.

   Evden çalışmaya yeni yeni alıştığımız bu süreçte Ramazan ayında da iş sürekliliğini sağlamak ve performansımızı düşürmeden çalışmak mümkün. Yaklaşık olarak 15,5 saat aç kaldığımız için iftarda ve sahurda tükettiğimiz yiyecekler ertesi günkü performansımızı doğrudan etkiliyor. Özellikle çorba gibi sıvı ihtiyacımızı karşılayacak, bağışıklığımızı düşürmeyecek, bizi tok tutarken aynı zamanda yormayacak besinler tüketmemiz önemli. Bol yağlı, karbonhidrat bakımından zengin hamur işlerinden uzak durmalı, duramıyorsak da az yemeliyiz. Günlük su ihtiyacımızı iftar ile sahur arasındaki zamana yayarak gidermemiz gerektiği doktorlar tarafından da önemle belirtiliyor. Sahur zamanı yoğun olarak alınan sıvılar uyku kalitemizi düşüreceği için ertesi günü uykulu geçirmemize neden oluyor.

   Gelelim çalışma planımıza. Konsantrasyon gerektiren önemli işlerimizi henüz açlık ve susuzluk hissetmediğimiz, beynimizin dinç olduğu sabah saatlerinde yapmalıyız. Araştırmalar da çalışmak için uygun saatlerin 10.00 ile 15.00 arası olduğunu gösteriyor. Bu zaman aralığını iyi değerlendirmeliyiz. Bizi yormayan kolay işlerimizi son saatlere bırakabiliriz. Masa başında uzun ve hareketsiz saatler geçirmek uykumuzun gelmesine neden olacağı için, yoğunluğumuza göre kısa molalar vermeyi ihmal etmemeliyiz. İş yerindeysek temiz hava alacağımız bir ortama çıkmak, evde isek power nap ( güç toplama uykusu) için 10 -15 dakikalık zamanlar ayırmak düşmeye başlayan enerjimizi yeniden toplamamıza yardımcı olur. Uyursam uyanamam, yeniden konsantre olamam diye düşünüyorsanız bu kısa uykunun en güzel yanı, derin uyku haline geçmediğiniz için kolay uyanabiliyorsunuz ve uyandığınızda oldukça enerjik, yenilenmiş ve yaratıcılık konusunda çok daha verimli olabiliyorsunuz.

   Çalışma saatleriniz esnek ve gündüz saatlerine bağlı değilse geceyi de etkin bir şekilde  değerlendirebilirsiniz. Yemek sonrası çay, kahve eşliğinde ya da gecenin sessizliğinde istediğiniz şekilde çalışabilirsiniz.

   Günlük rutinleriniz arasında spor yapmak varsa Ramazanda bu alışkanlığınızdan vazgeçmeyin. Yoğunluğu azaltılmış bir sporla vücudunuzun endorfin salgılamasını sağladığınız için açlığın sebep olduğu halsizlik ve sinirlilik halini ortadan kaldırmış olursunuz. Spor yapmayanlar için  hafif bir yoga yada meditasyon seansıyla aynı etki sağlayanabilir.

   Herkese verimli ve güzel bir ay dilerim.

   Şebnem SOYOĞLU

Paylaş: