loader

Lütfen bekleyin..

Geçmişten Günümüze İletişim

İletişim duygu, bilgi, düşünce gibi mesajların karşı tarafa aktarıldığı çift yönlü süreçtir. İletişimdeki temel amaç; iletiyi istenilen alıcıya ulaştırmak ve karşılığında hedef alıcı da bir değişiklik, farkındalık yaratmaktır.

İletişim bir süreçtir.

  • -Çift yönlüdür.
  • -Dinamiktir.
  • -Geri bildirimi vardır.
  • -Süreklidir.
  • -Karmaşıktır.

İletişim terimsel tanımıyla kaynak, alıcı, ileti, kanal ve geri dönüşü (feedback) adı verilen unsurlardan oluşur.

İlk İletişim Biçimleri

Eskiçağlardan beri insanlar uzak yerlere nasıl haber gönderebilirim sorusu ile karşı karşıya kalmışlardır. En basit olarak işaret ateşleri kullanmışlar. İÖ 1200'lerde Yunanlılar Truva'yı kuşattığında ilk işaret ateşleri kullanılmaya başlanmıştır. Romalılar da haberleşme için kuleler etrafında ateş yakarak haberleşmekteydi. İÖ 330'larda Büyük İskender'in büyük bir megafon kullandığı bilinmektedir. Afrika kabileleri davul çalarak haber iletirdi. 16. yüzyılda Peru'da yaşayan İnkalar, yollar üzerinde belirli aralıklarla koşucu haberciler bulundururdu. Sonrasında yazı bulundu ve çağdaş iletişim adı verilen biçimler ortaya çıktı.

Çağdaş İletişim

Yazının icadı ile iletişim olağanüstü bir devinim geçirdi. İnsanlar düşüncelerini açıklamak için Mısır hiyerogliflerindeki gibi birtakım resimler çizmeye başlamadılar. Yüzyıllar boyunca çok yavaş gelişen yazı dili 15. yüzyılda Johannes Gutenberg'in bulduğu basım yöntemi ile gelişim gösterdi.  Elle yazılarak çok yavaş çoğaltılan kitaplar artık matbaanın bulunmasıyla kısa sürede çoğaltılabiliyordu. Sonrasında 1475'te William Caxton İngiltere'de ilk baskı makinesini yaptı. 19. yüzyılda buhar gücüyle çalışan baskı makineleri ortaya çıktı. Mors alfabesinin de mucidi olan Samuel Morse 1832'de, kablolar aracılığıyla sinyal iletebilen telgrafı icat ederek  1866'da, Atlas Okyanusu'nun altında uzanan bir telgraf hattıyla Avrupa ile Amerika arasında telgraf haberleşmesi sağlandı. 10 yıl sonra Alexander Graham Bell telefonu icat etti. Guglielmo Marconi'nin keşfettiği telsiz telgraf ise, bir telgraf hattına gerek olmadan açık denizdeki gemilerle haberleşmeyi sağladı. 20. Yüzyıla gelindiğinde sesin radyo dalgaları aracılığıyla iletilmesini sağlayan telsiz telefon bulunmuş ve artık düzenli radyo yayınlarının başlanmıştı. 1920'de televizyon icat edildi ve ilk düzenli televizyon yayın 1936'da gerçekleşti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra televizyon yayıncılığı büyük bir gelişme gösterdi ki ve halen günümüzdeki eğlence alanında büyük yer kaplamaktadır. Bilgisayar ve uzay teknolojisinin hızla gelişmesiyle artık telefonla dünyanın hemen her yeriyle doğrudan konuşulabilmektedir.

Bilgisayar İletişimi

Bilgisayarların bu yaygın ve etkin kullanımı modern toplumlar için 'bilişim devrimi' nin temelini oluşturdu. Günlük yaşamımıza önemli bir yer edindi ve pratik iletişimiyle önemini hala koruyor.

Toplumun her kesiminde yaygınlaşan bilgisayarlar bilişim toplumunun etkin biçimde çalışması için gerekli hammadde olan veriyi makine içinde işlemekte ve bize sunmaktadır. Bilginin dolaşımı bilgisayar iletişimi ile gerçekleşmektedir. Artık büyük bir hızla doğrudan bilgisayara bağlı terminaller yardımıyla tüm bilimsel bilgilere, şirket kayıtlarına, ekonomik verilere ulaşabilmekteyiz.Yeni iletişim teknolojinin çoğalması ile uzaktan karşılıklı görüşmeler yapabilmekte, toplantılar düzenlenebilmektedir. Peki kişiler geçmişten günümüze gelen iletişimleri kesintisiz biçimde sürdürmeye çabalarken iyi bir iletişimi nasıl sağlayabilir?

İyi İletişimin Yolu Nedir?

İletişimin ilk dakikasından itibaren profesyonel davranarak süreci yönetmeniz gerekmektedir. Bir dizi iletişim pratiklerini deneyimleyebilirsiniz.

  • -İyi bir iletişimci olmak istiyorsanız, iletişim için net mesajlar verir. Karşı tarafı önemsediğinizi ve ona en iyi şekilde yardımcı olabileceğinizi hissettirin.
  • -En önemli hata karşı tarafın sözünü kesmektir. İyi bir iletişim için sabırlı olun. Aktif dinlemeyi keşfedin.
  • -Dinlerken yapılan en önemli yanlışlardan biri ne cevap vereceğine dair düşünürken konuşmayı kaçırmaktır. Sağlıklı bir iletişimin amacı anlaşmak olmalıdır. İletişim de karşı taraflar birbirine rakip olmamalıdır.
  • -Karşı tarafı dinlediğinizi gösteren mimikler iyi bir dinleme için önem ifade eder.
  • -Son olarak yüzyüze bir iletişim için göz kontağı kurulması gerekir. Farklı yerlere yönelmek, farklı işlerle uğraşmak, dinliyormuş gibi yapmak iletişime kapalı olduğunuz imajı yaratır. İletişim fırsattır. Size gelen bir fırsatı kaçırmak istemiyorsanız doğru ve kişiselleştirilmiş iletişime önem verin.
Webokul’da 3 Ağustos 2020 de 10 günlük “İletişim Oyunları” eğitimi başlıyor. Bu eğitime katılarak her gün farklı bir konuda konuşacağımız interaktif iletişimin detaylarına sahip olabilirsiniz.

Webokulda ihtiyacınız olan her eğitim yetkin kadrosuyla sizlerle...

BAHAR5ER

Bahar Beşer

Paylaş: