loader

Lütfen bekleyin..

Bilişim Suçu Nedir ?

Türk Ceza Kanunu'nda yer alan tehdit, şantaj, hırsızlık, dolandırıcılık, özel verilerin çalınması gibi suçlar internet üzerinden işleniyorsa bunlar bilişim suçlarıdır. Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı İnternet ve Bilişim Suçları Bölümü bu suçlarla ilgilenmektedir.

Ülkemizde En Çok Karşılaşılan Bilişim Suçları

  • Başkalarının adına e-mail göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedelemek 
  • Başkalarının adına web sayfası hazırlama, bu web sayfasının tanıtımı amacıyla başkalarına e-mail ve mesaj gönderme, başkasına ait telefon numaralarını verme, kişiyi küçük düşürmek
  • Sahte evrak basma
  • Kurumsal ya da kişisel bilgisayarlara yetkisiz erişim ile bilgilerin çalınması ve karşılığında tehdit ederek menfaat sağlama 

Her konuda olduğu gibi teknoloji bağımlılığı konusunda da genç ve aile arasında kurulan iletişim önemlidir. Çocuklarını seven ve benimseyen, sorunlarını konuşarak çözüme kavuşturan, çocuklarına söz hakkı tanıyan ancak sınır ve sorumlulukları net olarak gösteren demokratik bir aile yapısı içerisinde genç ve ebeveyn arasında teknolojinin kullanımı konusunda da anlaşmaya varılıcaktır.

Çocuk ve gençler, bilgisayar ve internet kullanırken çok çeşitli riskler ve güvenlik tehditleri ile karşı karşıyadır. Bilişim teknolojilerinin kullanımının öğrenilmesi yanında pedagojik olarak bilinçli kullanımı konusunda da destek verilmelidir. Anne babaların internetin kullanımından doğabilecek istenmeyen sonuçlar konusunda gençleri ve çocukları uyarmaları ve bilgilendirmeleri gerekmektedir.

Paylaş: