loader

Lütfen bekleyin..

Üniversite Bölüm Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

“Yapabilirler çünkü yapabileceklerini düşünüyorlar.” (VİRGİL)  

Maraton koşusu olarak görülen bu meşakkatli yolda heybenize katmanız gereken en güzel birikim kendinize inanmaktır. Yapabilirim çünkü yapmak istiyorum cümlesi ile başladığınız her alanda istediğiniz sonuca ulaşmak kaçınılmaz bir durum olacaktır. Aksi halde çok çalıştım ama yine de olmadı gibi cümleler kurmanıza sebep olan koşullarda; ya yanlış yerde yüzüyorsam ? sorusunu kendinize sormak için hayat size mükemmel bir fırsat sunmuş olabilir. Çünkü her çaba, doğru alınmış karar demek değildir.

Hayatınızın dönüm noktası olarak adlandırdığınız Üniversite sınavını kazanma eylemi, aslında bilinçsizce atılan adımlarınızın kontrolsüz sonuç vermesine yol açabilir. “Sınav Kazanmak” ile “Kazanım” sağlamak arasındaki fark üstünde durulması gereken iki ayrı noktalardır. Kazanım sağlamak beklentilerinizin devamında bu uğurda yaptığınız şeylerin size, istediğiniz sonuçlar vermesidir. Sınav kazanmak ise saatlerce, günlerce, aylarca sadece çalışmak ya da geçici belleğe atılan ezber bilgiler ile de gerçekleşebilir. Burada önemli olan nokta; “ Olmak istediğim yerin bir adım ötesindeyim.” Cümlesini kurmanızı sağlayacak bir ideal belirlemekte. “Puanım nereye yeterse oraya gideceğim.” Cümlesi kaybettiğiniz bir hayatın habercisidir. Anlık sınav sonucunuz ile mutlu olmuş bile olsanız belkide hiç yapmayacağınız bir iş için vakit kaybettiğiniz koca bir zaman dilimini gözden çıkarmış olacaksınız. Ders programı yapmadan önce; Benim mutluluğumu destekleyen meslek grubu nedir? Sorusu ile yola çıkacağınız süreç sizlerin omuzlarına kelebekler konduracaktır.

Kadere olan inanç bir ırmakta akıp gitmenize neden olmasın. Kader sizin isteklerinizdir. Yalnızca ekonomik güce sahip olma gayesi ile pencerenizden bakarsanız tarlanız verimsiz bir parçaya dönüşür. Emek vererek, içten ve sevgi ile kendiniz için ekeceğiniz her bir fidan ise sizlere bereketli mahsül olarak geri dönüş yapacaktır. Mutlu olduğunuz işin bir parçası olmak, o işin olmazsa olmaz parçası haline dönüşmek demektir. Eğer bir işi severek yaparsanız başarı peşinizi asla bırakmaz. Önce kendinize daha sonra insanlara faydalı olmak için sizi dürtüleyen tek durum alacağınız maaştan ziyade o işten aldığınız zevk olacaktır.

Her alana ulaşım sağlamamızı kolaylaştıran teknolojinin en yaygın kullanıldığı dönemleri, kendi yolunuzu çizmek için kullanın. Ben kimim? Hayatımın hangi noktasındayım? Nerede olmak istiyorum? İstediğim şey için ne yapmalıyım? Sorularını kendinize sorduktan sonra cevaplarınızı sırtınıza yükleyip ufuk çizgisine bakmak için başınızı kaldırdığınızda, Ulu Önder ATATÜRK’ün inancı ile yürek titreten sözünü göreceksiniz; “BÜTÜN ÜMİDİM GENÇLİKTEDİR!” (MUSTAFA KEMAL ATATÜRK)

BEYZA İCLAL EGRİBAŞ

Paylaş: