loader

Lütfen bekleyin..

İkna Edici İletişim Ve Renklerin Önemi

Renkler; belli bir duygu aktarmak, dikkat çekmek, etkilemek fark edilmek ya da fark edilmemek için kullanılır. Renk, ışığın sahip olduğu dalga boylarının göze ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. İnsanlar ikna edici iletişim tekniklerini kullanırken renklerden yararlanır. Herkes renklere farklı şekilde erdiği duygusal tepkiler verir. Bu tepkilerin bazıları doğuştan bazıları ile yaşam boyu öğrenilerek elde edilen tepkiler üzerine şekillenir.

Renklere yüklenen anlamlar kültürlere göre farklılık göstermektedir. Ülkeler pazarlama stratejileri ve uygulamalarını planlarken renkler üzerinde sistematik çalışmalar gerçekleştirir. Örneğin, Çoğu Avrupa ülkesinde içecekler kırmızı ile belirtilirken Uzakdoğu bölgesinde özellikle Japonya’da sarı renk ile ifadelendirilir.

İkna açısından renkler neden önemlidir?

Tüketicinin dikkatini çekmek, aklında kalmak için pazarlama ve reklam stratejileri belirlenir. Ambalajdan, logoya, reklamlardan küçük bir not kağıdına kullanılan renkler tüketici tarafından farkındalık belirtmek için kullanılır. Coğrafyalara ve kültürlere göre farklılık gösteren renkler de kırmızı, turuncu, bordo gibi sıcak renkler, heyecanı ve duyguların yoğunluğunu arttırır, mavi, mor gibi soğuk renkler sakinleştirici, rahatlatıcı etkiler vermektedir.

KIRMIZI

Kırmızı, gözün retinasının arkasında oluştuğu için uyarıcı bir renk olarak bilinir.  Dikkat çeker, iştah açar, heyecanlandırır. Zihinsel performans gerektiren testlerde, konsantrasyonu dağıttığı için motivasyonu düşürmesi olumsuz etkilerindendir. Kırmızı tüm dünyada satış rengi olarak bilinir. Restoranlarda, gıda ambalajlarında sıkça kullanılır. Yatak odası için zor bir renktir, uyarıcı özelliği nedeniyle uykuya geçmeyi önler.

MAVİ

Mavi, gözün retina tabakasının önünde oluşur, bu nedenle bakıldığında derinlik hissedilir. Dinlendirir, kan akışını yavaşlatır, sakinleştirir. Mavi; entelektüel ve güvenilir bir etki yaratır, kurumsallık, istikrar ve güven değerlerini çağrıştırır ve genelde bankalar tarafından kullanılır. Mavi, yeme güdüsünü azaltan bir renktir. Diyet ürünlerin ambalajlarında mavi sıkça kullanılır.

YEŞİL

Doğanın sembolüdür. Sakinleştirir, bulunduğu ortama doğallık katar. Yaratıcı düşünmeyi kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı bilinmektedir.

SARI

Sarı, güneşin ve sıcaklığı temsil eder. Dikkat ve uyarının rengidir. Sarı aynı zamanda çabukluk ve geçiciliği ifade eder. Bu nedenle birçok ülkede taksilerin rengi sarıdır.

KAHVERENGİ

Toprağın rengidir. Dikkat çekmez, doğa ile çevre ile bütündür. İçedönük, sakin rahat bir izlenim verir. İş dünyasında tercih edilmez Mekanlarda kullanıldığında hareketleri hızlandırır.

MOR

Zekâ, bilinç düzeyi ile ilgilidir. Güç kavramını çağrıştırır. Gizemli bir renktir. Konsantrasyonu arttırır, meditatif bir etkisi vardır. Rahatlama yaratır.

TURUNCU

Enerji, canlılık memnuniyet hissettirir. Neşeli kişiler tarafından çok tercih edilir.

SİYAH

Siyah, ışığı ve tüm renkleri emer. Gücü, tutkuyu, ağırbaşlılığı ve dengeyi simgeler. Japonya'da siyah mutluluk olarak bilinir. Makam araçlarının, otorite ve protokolün rengidir. Çoğu kültürde matemin rengidir. Siyah isyanın rengidir.

GRİ

Gri siyaha yakındır.  Kasvetlidir.  Batı toplumlarında ölümü ve şeytan kavramını çağrıştırır.

BEYAZ

Beyaz, ışığı yansıtır serinlik ve canlılık hissettirir. Beyaz, saflığı ve masumiyeti, temizliği ve hijyeni simgeler. Doktorlar ve hemşirelerin, beyazı tercih etmesi hijyenik özelliği çağrıştırır.

Webokul’da Yıl sonuna kadar 10 günlük “İletişim Oyunları” online eğitimi başlıyor. Bu eğitime tıkladığınızda her gün farklı bir konuda konuşacağımız interaktif iletişimin detaylarına sahip olabilirsiniz veya online etkinlikler bölümünden dilediğiniz iletişim eğitimini tek alan da seçip daha ekonomik birebir destek sağlayabilirsiniz.

Webokulda ihtiyacınız olan her eğitim yetkin kadrosuyla sizlerle...

Bahar5er / BAHAR BEŞER

Paylaş: