loader

Lütfen bekleyin..

İyi Bir İçerik Yazarı Nasıl Olmalı?

İçerik yazarlığı, bünyesinde çok tanım barındırır. Öncelikle hangi alanlarda yani ne tür yazacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Tek bir alanda yazmaya başlamanız, alan değişikliği yapamayacağınız anlamına gelmiyor elbette. Tür belirlemeden kasıt; haber içeriği oluşturacaksanız, cümlelerinizin kısa ve net olması gerekmektedir. Anlaşılır bir dil kullanmanız her içerikte önemli olacağı gibi, haber içeriklerinde daha fazla önem taşımaktadır. Çünkü hedef kitleniz oldukça geniş. Her kesime hitap etmek için geçerli olan tek yol yalınlık. Psikoloji, Felsefe, Kişisel Gelişim içeren türler; bir miktar dolaylı anlatımı sever fakat her şeyin kararında olanı lezzet verir. Bunu da unutmamak lazım.

Yazınızı, tercih ettiğiniz hitap şekli ile sonlandırmanız son derece önemli. Siz diyerek başladığınız içeriği sen diye sonlandıramazsınız. Bu esnek olmayan bir kural. Yazım kuralları gibi. İmla ve yazım kuralları oldukça önemli. Ufak hatalarınız muhakkak olabilir bu konuyla ilgili fakat hatanızın görmezden gelinmesini sağlayacak tek şey anlatım tarzınız. Okuyucuya düşüncelerinizi içtenlikle aktarabildiğiniz sürece hatalar önemli olmayacaktır. Bu öneriyi esas alarak boşvermişlik yapmayın sakın. Tedbirde rahatlık vardır J

‘Yazmak için yazmak’ kalıbı bir diğer hususumuz. Sırf yazı yazmış olasınız diye yazmamalısınız. Öncelikle yazdığınız içeriğe tamamen hakim olmanız gerekiyor. Aksi halde yazınız özgünlükten çıkacaktır. Başkasının emeğinden alıntısız pay almak her alanda olduğu gibi bu alanda da olmaması gereken bir durum. Bilgi sahibi olmadığınız bir alanda yazmak için çabalamayın. Zorunluluğa dönüştüğü takdirde, hiçbir verim ve keyif alamaz hale gelirsiniz. Bu da isteyeceğimiz en son şey. Eleştireceğiniz konular olacaktır. Saygı çerçevesinin dışına çıkmadan düşüncelerinizi özgürce belirtebilirsiniz burada bir problem yok. Problem, okuyucularınızı yanlış yönlendirme ihtimalinizde başlıyor. Emin olmadığınız durumlara yazılarınızda değinmemelisiniz.  Siyasi içeriklerde, okuyucuları kendi ideolojinize bağlama amacıyla oluşturulmuş cümleler kurulmamalı. Düşünce özgürlüğünün varlığından haberdar olarak, anlatılmak istenenler belirli üslupta yazıya dökülmelidir.

Benim için en önemli konu şu; bir alanda –İYİ-, -EN İYİ- şeklinde tanınmanın tek püf noktası, severek yapıyor oluşunuz. İyi bir içerik yazarı kesinlikle bu alanı iş tanımından önce; sanal iletişimin, hissedilen dokunuşları şeklinde anlamlandırmalı. Çünkü yürekten ve severek yazdığınız her cümle, okuyan her bireye tek tek dokunacaktır. Bu etkiyi oluşturduğunuz takdirde başardınız demektir.

BEYZA İCLAL EGRİBAŞ

Paylaş: