loader

Lütfen bekleyin..

Resilience Nedir Ve  Kişinin Veya İşletmelerin Mental Ve Duygusal Dayanıklılıkları Nasıl Yönetilir?

Kişi, ister kendinin lideri olsun, ister bir ailenin lideri olsun, ister anne olarak çocuklarının lideri olsun, isterse de bir işletmenin lideri olsun hiç farketmez, kişinin ve beraberinde organize ettiği kişi veya kişilerin yada işletmelerin mental(zihinsel) ve duygusal dayanıklılığı çok önemlidir.

Bu tür pandemi, salgın ve karantina günleri gibi zamanlarda kısa devre yapıp türbulansa girilen zamanlar olabiliyor.

Bunu bertaraf edebilmek, aşabilmek için öncelikle kendimizi çok iyi tanımamız gerekiyor. Kendi güçlü yönlerimizi, zayıf yönlerimizi, olası fırsatları ve karşılaşılabilecek tehditleriönümüze sermemiz gerekiyor. Hem kendimizi güçlü kılmaya hem de belki çevremize güçlü göstermeye çalışıcağız. Hem olası ve mevcut potansiyelleri keşfedip harekete geçiceğiz. Bu harekete geçme sürecinde önce araştırma, sonra planlama ve de sonra da uygulamaya geçmek gerekir. Konu hayatın hangi evresi ve konusu olursa olsun sistematik düzen bu sırayla doğru işler. En azından en az hatayla ve yüksek doğruluk payıyla sonuca doğru gidilir.

Umut varsa hayat vardır. İnsanoğlu yaşamı boyunca korku ile ümit arasında dengede psikolojisini muhafaza etmelidir.

Duygusal dayanıklılık (resilience) Büyük ölçekli değişen ve katlanılması zor olarak düşünülen şartlar ve durumlarda gösterilen dayanıklılıktır.

Bu tür dönemlerde azami düzeyde aidiyet (bir aileye, gruba, arkadaş çevresine, işe, milliyet ve vatandaşlık, dindaşlık.... vb. düşünülebilir) duygusunu pekiştirmek gerekir.

1- Özel kuvvetlerin bu konudaki bakış açısı kişiye anlaması açısından yardımcı olur: 'Evet, bu durumda aslında korkuyorum. Ama bu işi kurtarıcam. Çünkü bu hayat öğretisinden çok büyük kazanımla çıkabilirim..'

2- Egzersiz çalışmasını/larını mutlaka ihmal etmeyerek vücudu olabildiğince dinç tutmaya çalışmak evladır.

3- Olumsuz olarak zihinde 'gürültü' etkisi oluşturacak aşırı derecede gündem takibi ve ajans ile haber izleme etkinliğinden kaçınılmalıdır.

4- En olumsuz ihtimalin kişinin başına geleceği olasılığı hesaba katılıp ona göre gerekli önlem almalı bu pandemi bağlamında örneğin; bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmeli, bol nefes alarak akciğerleri güçlendirmeli, gerekli hijyen kurallarına uygun hareket etmeli, sosyal mesafeyi korumalı, dışarıya çıkarken mutlaka maske takmalı, Lüks harcamalardan kaçınmalı ve Eldeki olanaklar ile olayların eksisi ve artısı değerlendirilerek bilinçli hareket edilmeli ve de sakinlik korunarak duygu yönetimi yapılmalı, duygusal denge sağlanmalı, hedefler belirlenmeli, hangi konu olursa olsun bu hedefler doğrultusunda eldeki olanaklar ile harekete geçilmeli, sonuca yönelik plan ve üretim aşamalarına odaklanılmalıdır.

5- Olumlu düşünülmeli, bolluk ve bereket içinde olunduğu varsayılmalı, sahip olunan herşey için Yüce Yaratıcı'ya sonsuz şükür edilmeli ve de manevi anlamda huzurlu olarak Allah'a tam bir teslimiyet içinde olunmalıdır.

Fulya İLER

Paylaş: