loader

Lütfen bekleyin..

Lisede Kariyer Planlama

Kariyer deyince ilk aklımıza iş hayatı ya da iş hayatında yükselme gelse de, kariyer, çocukluk yıllarımızla başlayan ve ömür boyu bizi bırakmayan bir oldugur.

Kariyer, bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca herhangi bir iş alanında veya alanlarında sürekli ilerlemesi,deneyim ve beceri kazanması olarak tanımlanabilir.

Kariyer ve iş sıklıkla birbirine karıştırılan kavramlardır. Genel olarak,uzmanlık gerektiren meslekler kariyer olarak tanımlanırken, uzmanlık gerektirmeyen mesleklere iş denilmektedir. İş,yalnızca bir pozisyonu, o pozisyon için tanımlanmış görev ve sorumlulukları ifade eder.Kariyer ise belirgin bir iş çizgisi ya da bir mesleğin izlenmesi olarak tanımlanabilir.

Bir kariyerde pek çok farklı iş yapabilrsiniz. Ancak,bir kariyer sahibi olmak, kendi uzmanlık alanınızdaki bilginizi geliştirmenizi ve yaptığınız işte sorumluluklarınızın artmasıyla organizasyonda pozisyon olarak ilerlemenizi ifade eder.

Kariyer planlaması ise,bir insanın bilgi,beceri davranış ve tutumlarını kullanarak,toplum içinde aldığı iş rolüne ilişkin beklenti, amaç, duygu ve arzularını gerçekleştirebilmek için eğitim görmesini ve böylece sahip olduğu bilgi, yetenek ve çalışma arzusu daha da geliştirmesini kapsayan uzun bir süreçtir.

Bir çalışan yılda yaklaşık 2000 saatini işte geçiriyor. 40 yıllık bir çalışma yaşantısı düşündüğümüzde hayatımızın önemli bir bölümünü işte geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Ne yazık ki, yetişkinler üzerinde yapılan araştırmaların çoğu çalışanların büyük bir yüzdesinin işinden hoşlanmadığına dikkat çekiyor.

Hayatımızda bu denli yer tutan kariyer dünyasına hazırlık çok küçük yaşlardan itibaren bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.

Paylaş: