loader

Lütfen bekleyin..

Google Algoritmaları

Google belirli aralıklarla algoritmalarını güncellemektedir.Algoritmalarını güncelleme sebeplerinin başında kullanıcılara daha iyi sonuçlara ulaşmasını sağlamak adına bu güncellemeleri sık sık gerçekleştirmektedir.Bu değişimlerin çoğu küçük çapta olsa da Google bazı dönemlerde büyük değişikliklere de imza atmaktadır.

Panda:Panda algoritması kopya içerikli sayfalar ve alıntı yapılan sitelerin cezalandırılması ve arama motorundan kaldırılması ile alakalı uygulanan algoritma türüdür.

Penguen:Backlinkleri hedef alan güncellemedir.Bu algoritma ile spam bağlantıları hedef almaktadır.Örneğin,ücretli alınan bağlantılar sidebar ve footer üzerinden alınan bağlantıları tespit edilerek siteye cezai işlemler uygulanır.Bu güncellemenin gelmesiyle juicy,toksik,transparent gibi backlink gibi kavramlar hayatımıza girmiştir.

Humminbird:Kullanıcıların deneyimlerini geliştirmeye yönelik olan güncellemedir.Kişilerin kolayca arama sonuçlarına ulaşabilmelerini sağlar.Detaylı aramalar yapabilmektedir.

Pirate:Google'ın korsan güncellemesi,Google'ın DMCA sistemindeki gibi Google'ın listelerinde yer alan pek çok telif hakkı ihlali raporuna sahip siteleri önlemek için,Ağustos 2012'de kullanıma sunulan bir filtredir.

Pigeon:Geleneksel web arama sıralamalarına göre,daha kullanışlı,alakalı ve doğru yerel arama sonuçları sağlayan yeni bir algoritmadır.Google,bu yeni algoritmanın,uzaklık ve konum sıralama parametrelerini geliştirerek kullanıcıların bulunduğu konumlara göre sonuçları değiştirmektedir.

Rankbrain:Arama motoru sorgularında en alakalı sonuçları belirlemek için kullandığı yapay zekaya sahip Google'ın temel algoritmasının bir bileşenidir.

Possum:Güncellemenin asıl amacının yerel sonuçları çeşitlendirmek ve aynı zamanda spam'ın sıralamasını da engellemektir.

Mobile Friendly:Mobil trafiğin giderek artması sebebi ile 21 nisan 2015 tarihinde mobil arama sonuçlarında mobil uyumlu sayfalara hız kazandırmak için tasarladığı bir algoritmadır.

Kaynakça:Gülten,Kaan,"Uzmanından Seo",Vizyon Basım,İstanbul,2019.

Paylaş: