loader

Lütfen bekleyin..

Kariyer Planlamasi Ne Zaman Başlar ?

Kariyer planlaması, çocukluk yıllarında meslek ve iş kavramıyla tanışıp "Büyüyünce ne olucaksın?" sorusuna verdiğimiz yanıtla başlar. Mesleklerle ilgili ilk farkındalığın oluştuğu ve daha çok üniformalı mesleklere ilgi duyulduğu çocukluk yıllarında meslekler oyunlar yoluyla öğrenilir.

Nasıl bir ailede doğduğumuz, anne ve babamızın mesleği, yakın çevremizde gözlemlediğimiz meslekler kariyer dünyamızın ilk çekirdek bilgileridir.

Okul hayatıyla birlikte sevdiğimiz, ilgi duyduğumuz dersler, başarılı olduğumuz konular, yeteneklerimizi, becerilerimizi keşfettiğimiz ve sergilediğimiz alanlar, kendimizi daha iyi tanıdığımız ve aynı zamanda öğrenip geliştiğimiz dönem kariyer planlaması ile ilgili en temel noktayı oluşturan kendini tanıma ile ilgilidir. Okulda katıldığımız kulüpler, projeler, okul dışındaki hobilerimiz, sevdiğimiz etkinlikler, uygulanan ilgi testleri gibi pek çok değişken kim olduğumuza dair bize ipuçları verirken, izlediğimiz TV programları, okuduğumuz gazeteler, kitaplar, gezindiğimiz internet sitelerinden süzdüğümüz bilgiler, çevremizdeki gözlemlediğimiz meslekler üniversite gezileri ve kariyer fuarları gibi etkinlikler de kariyer bilgi dağırcığımızı oluşturmaya başlar. Eğitim hayatımız içerisinde oldukça şekillenen ve olgunlaşan kariyer planlama süreci, lise hayatında daha çok önem kazanır. Lise hayatı, akademik becerilerin geliştiği, ilgi alanlarının belirginleştiği, kariyer yaşantısının belirleyici olucak Üniversite ve yükseköğretim tercihlerinin oluştuğu önemli bir dönemdir. En çok da lise hayatı boyunca öğrencilerin kariyer planlama ile ilgili sürekli bilgilendirmesi ve yönlendirmesi, ailelerin de çocuklarını desteklemeleri gerekmektedir.

Paylaş: