loader

Lütfen bekleyin..

Cv Hazırlarken Bu Yanlışları Yapmayın

CV yada Türkçe kullanımıyla “Özgeçmiş” kişisel bilgi ve becerilerimizi, deneyimlerimizi, almış olduğumuz eğitimleri gösteren bir belge olmanın yanı sıra şirketler için, işe alacakları kişinin vitrini olarak görülür. Nasıl ki alışverişe çıktığınızda isteklerinizi karşılayan, uygun eşyayı ararken vitrinlere bakıp ilginizi çeken dükkâna giriyor ve bakmak için zaman ayırıyorsanız, İK uzmanlarının da ilgisini çekip sizi iş görüşmesine çağırabilmeleri için düzgün bir vitrine yani doğru hazırlanmış bir özgeçmişe ihtiyacınız vardır. Unutmayın ki sadece vitrinin iyi olması yeterli değildir aynı zamanda içeriğinde iyi olması, gerçeği yansıtması gerekir.

Mademki CV’miz bizim vitrinimiz o halde görsel olarak gözü yormayan, düzenli, yazı tipi ve boyutu ile kolay okunan bir şablona sahip olmalısınız. İnternet sitelerinde hazırladığımız CV’leri bilgisayarımıza indirerek bunu iş başvurularında kullanmamız profesyonel görünmeyecektir. Bir işe alım uzmanı bir özgeçmişe sadece 6 saniye ayırabiliyor. Bu zamanı iyi değerlendirin. Etkileyici, profesyonel bir CV için emek ve zaman harcamalısınız.

Şablon hazırsa dikkat etmeniz ikinci adım yazım kurallarıdır. Yazım yanlışları, kelimelerin yanlış kullanımları, -de –da –ki bağlaçlarının kullanımları CV’nizin hemen elenmesine neden olacaktır. İş ilanlarında aranılan özellikler listesinde çeşitli anahtar kelimeler yer alır. Yetkinliklerinizin iş için uygun olduğunu düşünüyorsanız mutlaka CV’nizin içinde anahtar kelimeleri kullanmalı ve CV taramalarında filtrelerde görünür olmalısınız.

CV uzunluğunuzun öğrenci, yeni mezun, stajyerler için 1 sayfa, tecrübeliler için en fazla 2 sayfa olmasına özen gösterin. Yöneticiler, akademik çalışanlar için sayfa sayısı değişkenlik gösterebilir.

Eğitimlerimde de belirttiğim gibi profesyonel ellerden çıkmış, resmi kıyafetle çekilmiş bir stüdyo fotoğrafı ilk izlenim olarak CV’nizin okunmaya devam edilmesi için önemli bir adımdır. Siz olsanız partide çekilmiş bir selfie ya da nişanlıklar içinde verilmiş bir pozu ne kadar ciddiye alırsınız?

İş görüşmeleri için kullanacağınız mail adresiniz de profesyonel olmalı. Luckyboy, çılgınkız gibi ergenlik döneminde kullandığınız mail adresleri yerine adınız soyadınızı içeren bir mail adresini tercih edin. Aynı şekilde kişisel olarak kullandığınız sosyal medya hesaplarınızı da bu alana eklememelisiniz.

İş başvurularınızda ön yazı kullanmanız önemli. Yazacağınız ön yazılar iş ilanına özel ve ilanla uyumlu olmalıdır. Ön yazı CV bilgilerinizin özeti şeklinde olmamalıdır. Başvurmuş olduğunuz pozisyon ve yetkinliklerinizin o işe uygunluğundan bahsetmelisiniz. Yeni mezun adaylar okulda dahil oldukları proje ve çalışmalardan, burada edindikleri deneyimlerden, bu projelerin kendilerine neler kattığından bahsedebilirler.

Eğitim ve iş deneyimleriniz de aklınıza geldiği gibi değil sıralı ve ters kronoloji ile düzenlenmelidir. İş tecrübelerinizi en son çalıştığınız işten başlayarak işe giriş ve çıkış tarihleri, çalıştığınız işyerinin adı ve bölüm bildirerek iş tanımızı maddeler halinde yazmanız okunabilirlik oranını yükseltecektir. Eğitim bilgileri için de yazım kuralı aynıdır.

CV’ye eklenen hobiler sadece yer doldurması için eklenmiyor. Şirketler için anlamı büyük. Kişisel zamanınızı nasıl değerlendiriyorsunuz, nelerle uğraşmaktan keyif alıyorsunuz, kişisel değerlerinizle şirketin değerleri örtüşüyor mu, şirket kültürüne ne kadar uygunsunuz, kendinizi geliştiriyor musunuz yoksa sadece tv mi izliyorsunuz hobi ve ilgi alanları bölümü sizi ele veriyor. Kişisel özellikleriniz ve yetenekleriniz iş ilanına başvuran binlerce kişi arasından sıyrılmanıza, fark yaratmanıza, ilgi çekmenize yardımcı olur. Tabi ki yapmadığınız hobileri yapıyormuş gibi göstermeyin çünkü göreceksiniz ki iş görüşmelerinde bu alan hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyeceklerdir. Bu yüzden göstermelik değil, gerçek anlamda hoşunuza giden, yapmaktan keyif aldığınız hobiler edinmeniz, kendinizi geliştirmeniz size yarar sağlayacaktır. Özellikle pandemi nedeniyle evde olduğumuz bugünleri kendi yararınıza çevirmenizi öneririm.

Gelişim, hayatın her aşamasında devam eden bir süreçtir. Başarılı bir iş hayatı için bilinçli, yeniliklere açık, değişime ayak uyduran, kişisel gelişimi ilke edinmiş bireyler olmak önemlidir.

Herkese gelişim dolu bir iş yaşamı dilerim.

 

Şebnem SOYOĞLU

 

Paylaş: