loader

Lütfen bekleyin..

İş Görüşmelerinde Kıyafet Ve Renk Seçimleri

   Üniversiteden mezun oldunuz sıra geldi bir iş sahibi olmaya. Eğitiminizi, yetkinliklerinizi, bilgi ve becerilerinizi doğru bir şekilde aktardığınız etkili bir CV hazırladınız. Yeteneklerinizin uyduğunu düşündüğünüz iş ilanlarına başvurdunuz. Başvurularınızdan cevap geldi ve mülakata davet edildiniz. Peki ya mülakata giderken ne giyeceksiniz?

    İster iş görüşmesi, ister toplantı, ister tanışma konu ne olursa olsun ilk izlenim önemlidir. Biriyle ilk tanıştığımızda kişiliğinden önce nasıl göründüğüyle ilgili bir fikir üretiyoruz, bu fikir beynimizde o kişiyle ilgili önemli bir yer ediniyor, hatta bazen tanısak bile o fikri değiştiremiyoruz. Daha kendimizi anlatmadan, tanıtmadan sadece görünümümüzle bir yargı oluşturuyorsak, karşı tarafa istediğimiz imajı doğru yansıtmalı, algı yönetimini doğru yapmalıyız. Bu da kıyafetimizle, duruşumuzla ve vücut dilimizle mümkün olacaktır.

   Seçeceğiniz kıyafet görüşmeye gittiğiniz kurumun kültürüne uygun olmalıdır. Sektörlere göre giyim tarzı değişir ancak genel olarak resmi bir görüşme yapacaksanız erkek ya da kadın ayırımı olmadan gömlek, ceket, pantolondan oluşan takım elbise tercih edilebilir. Her ne kadar günümüzde erkekler gömleğin ilk düğmesini açık olarak giymeyi tercih etse de siz düğmenizi kapatarak takımınızı şık bir kravatla tamamlayın. Kravatınızın ipek olmasına dikkat edin. Gömleğin üstüne giyeceğiniz koyu renkte bir kazak, cekete alternatif olabilir. Aksesuar olarak saat uygundur. Abartılı bileklikler ya da kolyeler kullanmayın. Ayakkabı tercihinizi spor olmayacak şekilde takımınıza uygun olan bir renkte yapabilirsiniz. Saçınız taranmış ve düzgün, jöle kullanımı abartısız, traşınız özenli olmalı.

  Kadınlar bu konuda daha şanslı birkaç farklı seçim yapabilir etek, gömlek, ceket kombini yapabilir ya da şık bir elbise tercih edebilir. Mevsime göre şık triko ya da kazaklar giyebilirsiniz. Bu seçim profesyonel görünmenize yardımcı olacaktır. Ayakkabı tercihiniz abartılı tokaları olmayan sade, temiz, hafif topuklu ayakkabılar olmalıdır. Çanta olarak şık bir portföy tercih edilebilir. Postacı çantası iş görüşmeleri için uygun olmayacaktır. Saç ve makyajda sadeliğe önem verin. Renk seçimleriniz açık tonlar olmalıdır.

   Algıyı yönetecek olan kıyafetleriniz için seçtiğiniz renkler olacaktır.

   Siyah herkes için ilk akla gelen seçimdir. Siyah renk, özgüven sahibi olduğunuzu gösteren ve liderlik özelliklerinizi yansıtan bir renktir. Özellikle yöneticilik pozisyonları için uygundur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta her bir parçanın renk olarak birbirinden faklı tonlarda olmamasıdır.

   En çok tercih edilen diğer bir renk ise mavidir. Mavi renk hem yaratıcılığı teşvik eder hem de güvenilir olduğunuzu hissettirir.

   Görüşeceğiniz pozisyon satış, pazarlama ve iknaya yönelik ise kırmızı doğru bir tercih olabilir. Kırmızı sizi iddialı, cesur ve ikna kabiliyeti yüksek gösterecektir. Burada kırmızıyı aksesuar olarak gözü yormayacak şekilde kullanmanız önemli. Bir kravat, fular, takı olarak kullanabilirsiniz.

   Gri renk mantıklı, analitik ve planlı olduğunuzu iletecektir. Yönetici ve avukatlar tercih edebilir.

   Yeşil rengi güven hissi verir. Banka mülakatlarında kullanılabilir.

   Tasarımla ilgili, yaratıcı ve sanatsal bir işe başvurduysanız mor rengi seçebilirsiniz.

   Kahverengi görüşmelerde kullanılmaması gereken bir renktir. Her ne kadar sakin bir renk olsa da silik bir renktir. Toprağı ve ölümü çağrıştırdığı için negatif ve melankoli yaratır. Ancak doğru renklerle kombinlenerek kullanılmalıdır.

   Giyim tarzınız, o kıyafetleri taşıyışınız ve dış görünüşünüzün temiz ve düzgün oluşu; geldiğiniz yeri, statünüzü, ruh halinizi, zevklerinizi ve kültürel alt yapınızı ortaya koyar. Mülakatlarda giyim tarzı ilk izlenim olarak sizi rakiplerinizin önüne geçirecek olsa da önemli olan kendinizi nasıl ifade edeceğiniz ve o işe olan uygunluğunuzu gösterebilmenizdir.

 

   Herkese başarılı bir mülakat süreci dilerim.

 

Şebnem SOYOĞLU

Paylaş: