loader

Lütfen bekleyin..

İç Engelleri Aşamadan Dış Engeller Aşılamaz

Bir hedefe yürürken iki tür engel ile karşılaşırız.Dış engel ve iç engeller.Engellerin yapısıyla ilgili 3 kritik noktayı bilmek gerekir.

  1. Dış engelleri aşmak için önce iç engelleri aşmak gerekir.Fiziksel engelleri aşabilmek için önce,zihinsel engelleri aşmak gerekir.İçinizde başaramadığınızı dışınızda da başaramazsınız.İç bariyerlerini aşamayanlar dış engelleri aşmayı çoğu kez denemez bile.Çünkü kendi içlerinde tutuklu kalırlar.
  2. İçimizdeki engeller daha tehlikelidir,çünkü onları göremeyiz.İnsanların dış engelleri aşmasını zorlaştıran iç engelleridir,ama iç engellerini göremedikleri için dış engellerini suçlarlar.Genellikle dışadönük yaşadığımız için,önümüzdeki engelleri içimizdekilerden daha net görürüz.Neyi göremediğini görmek,akıllanmanın başlangıcıdır.
  3. Dış engeller kendiliğinden ortadan kalkabilir ama iç engelleri sizin aktif ve titiz bir çabayla içinizden/zihninizden silmeniz gerekir.Çevremizdeki dış engeller hızlı toplumsal değişim nedeniyle kendiliğinden ortadan kalkabilir ama iç engellerimiz ancak bizim çabamız ve farkındalığımızla beynimizden silinebilir.İç engeller evin içindeki çöp gibidir,belediye onu gelip mutfaktan alamaz.İç engellerinizin ortadan kaldırılmasını devletten beklememelisiniz.İç dünyanızda kontrol sizde olduğundan bilinçli ya da bilinçsiz izniniz olmadan büyük değişiklikler olmaz.

Kısacası,sınırlayıcı iç inançlar,engelleyici dış şartlardan daha çok etkiler bizi.Limitleri şartlardan çok zihin koyar.Yapılamazlık çoğu zaman sınırlayıcı bir önyargıdır.Aynı şartlarda yaşayan aynı imkanlara sahip kişilerden bazılarının çok başarılı,bazılarının ortalama bazılarının çok başarısız olabilmesi bunun bir kanıtıdır.

Kaynakça:Sekman,Mümin,"Herşey Seninle Başlar",Alfa Basım,İstanbul,2019.

Paylaş: