loader

Lütfen bekleyin..

Fotoğrafın Zamanı

 Kimsenin merak etmediği fotoğraflar. Biraz eskilere gidelim. Fotoğraf, eskiden ailelerin kıymetli günlerini kaydetmek için çekilirdi. Yıllar sonra da, şöyle bir albümü açıp bakınca  yani o fotoğrafların içine girdiğinizde; o zaman fark edemediğimiz birçok ayrıntı gözümüze çarpardı. Tabii aile albümlerine bakma şerefi her kula nasip olmazdı; çünkü albümler aile dışındakilerin ulaşamayacağı yerlerde saklanırdı. Özetle, soyadınız tutmadığı sürece kimsenin fotoğraf albümüne bakamazdınız. Bugün ise fotoğraflar, albümlerin yerine dijital ambarlarda birikiyor. Üstelik çekilen milyonlarca fotoğrafın yayılabileceği mecraları da var. Artık soyadına pek takılmıyoruz. 

 

Fotoğrafı aile albümlerinden alıp, tarihsel bilgi aracı haline gelmesine odaklanalım. Aslında anı için çekilen fotoğrafta da kişileri o zamanda bırakırken; tarihten bilgi aracılığı yaparız. Göreceli bir zaman çalması da olsa, sonradan baktığımız fotoğraflardaki insanların öykülerini, kendi saatimizde anlamaya çalışırız. Tam da burada tarihsel miras olacak fotoğraflar var. Yaşanan bir olayın yazılı metninden ziyade, görsel metnin okuyucu üzerindeki etkisi daha büyüktür; çünkü fotoğrafın zamanına gittiğimizde olayı kavrayışımız hemencecik netlik kazanır. Şöyle ki,  defalarca okuduğumuz bir metin karşısında fotoğraf, ilk görüşte anlama fırsatı sunar. Fotoğraf, tarihsel anlayışımızı genişletirken bir yandan da dikkatli olmak gerek. Neden mi? Fotoğraf, görücüsünü o zamana taşırken; fotoğrafı çekenin çerçevesinde kısıtlar.

 

 HER ŞEYİ UNUTUP. Şimdi bir ormanda olduğumuzu varsayalım. Ağaçlar, çiçekler, böcekler, ve saire… Siz makinenizi kelebeğe çevirirsiniz. Ben ağaç dallarına. O otlara. Biri küçük kuş yuvalarından sincaba çevirirken bir diğeri ağaçtaki sincabın açısından küçük kuşları çekebilir. Bir başkası makinesini ormanın içinden dışardaki yola çevirir. İçinde ormanda çekim yaptığımızı anlayamayacığımız fotoğraflar bile olabilir.  Bakış açısıyla birlikte fotoğraflar da farklılaşır. Mekan dahil birçok değişkeni aynı tutsak dahi.

 

Fotoğrafın zamanının hayatımıza olan etkisini kavrayabilmemiz umuduyla; son  olarak iyi fotoğraf çekmek için ipucumu vereyim. Temeli kompozisyon ile atarız. Kompozisyon, fotoğrafın çerçevesine girecek objeleri; göze hoş gelecek şekilde seçme ve düzenlemedir.

 

FOTOĞRAFŞOR

ESRA AKDAN

Paylaş: