loader

Lütfen bekleyin..

Zaman Kazanmak İçin Kısa Notlara Ne Dersin?

Zaman modern hayatımızın en büyük ihtiyacıdır. Gün boyunca yapılması planlanan tüm işlerimize detaylı bir şekilde zaman ayıramıyoruz. Bazen gün içinde hiçbir şey yapmamış gibi hissedebiliyoruz. Zaman herkes için 24 saat. Bazen “keşke biraz daha zamanım olabilseydi” dediğimiz anlar oluyor. Bu anları yönetebilmek için kısa ipuçlarına ne dersiniz?

Zaman yönetimi hakkında birçok yazı, içerik, makale hatta eğitim bulabilirsiniz. Bu kısa notların en az onlar kadar size fayda sağlayacağına eminim.

Haydi gelin notlara hızlıca bir göz atalım. İşleri kaldığımız yerden yaparken bu notlar hep aklımızın bir köşesinde bulunsun.

1. Gün içinde hangi işinizin en önemli olduğuna karar verin. Meşgul olduğunuz için mi o iş içindesiniz yoksa önemli bir sonuç elde etmek için mi o işe başladınız. Bu iki kavramı birbirinden ayırın. Odağınızı tek bir alana yoğunlaştırın.

2. 2 dakika içerisinde yapılabilecek işleri hemen düşünün. Gün içinde aranacak kişileri listelemek veya herhangi bir alışveriş listesi planı hazırlamak gibi olabilir. Sadece planla başladığınızdan emin olun. Plan size ara ara yapmanız gerektiğini hatırlatacak, yapılması gerekenleri sıralatacak ve uygulatacaktır.

3.  Verimli olmak istiyorsanız Jerry Seinfeld ‘ın verimlilik zinciri kuralını uygulamaya çalışın. Herhangi bir işte “iyi” olmak istiyorsanız, o işi her gün yapın veya ona hergün belli bir saat ayırın.

4. Sizi motive edecek faydalı alışkanlıklar edinin. Zorlu bir iş yaşamınız varsa bu alışkanlıklarla ile yaşam kalitemizi iyileştirmeye çalışın. Bu sizi iyi hissettirecek ve iş stresinizi azaltacak en pratik ve denenmiş bir yoldur.

5. Bir not defteri, sizin tarzınızı yansıtacak bir ajanda veya cep telefonunuzdan yapılacak işler uygulaması edinin. Onu hayatınızın her alanında kullanmaya başlayın. Bunları edinirken size en çok yarar sağlayabilecek en az araç ile çok fazla işi bir arada yapabileceğinizi hatırlatan yöntemleri seçin. Hepsine bir anda sahip olmak ve aradaki ayırımı ve dengeyi sağlayamamak kişinin yeniden zamanından çalacaktır.

6. Belli bir disipline sahip olun. Yeme alışkanlıklarınız, uyku, yapabiliyorsanız egzersiz bunları rutin haline getirerek kendinizi hem özel hem iş alanında verimli hale getirin. Aktivitelerinizi her türlü uyarıcıdan uzak bir yerde yapın. Zaman kazanmak için kendinize Kaliteli zamanlar verin. Gününüzü planlayın ve mutlaka yazın.

7. Çalışma ortamınız müsaitse kulaklık kullanın. Bir şey dinlemek zorunda değilsiniz. Bu yöntem işlerinizi hemen bitirmeniz içindir. Diğer insanların iş yaparken sizi bölmesini engelleyebilecektir.

8. gün içinde gelen her maili veya cep telefonunuza gelen çağrıyı cevaplamak zorunda değilsiniz. Sessiz modda bölünmeden çalışabilir, belirli periyotlarla telefonunuza veya maillerinize bakabilirsiniz.

9. Gün içinde önemli olduğu kadar önemsiz adını verdiğimizi birçok işleri de farkında olmadan yapıyoruz. Bunların en büyük kısmını sosyal medya kullanımı kapsıyor. Önemsiz işleri birleştirerek onlara ayırdığınız zamanı kendinize ayıracağınız kaliteli zaman aralığı içine koymadan belli sürelerde veya kerede gözden geçirmeyi deneyin. Açık ofis ortamında çalışan kişiler için pratik bir yöntemdir. Gözleri üzerinizden çeker.

10. İşlerinizi Sınıflandırın. En önemli, Acil, Şart gibi kelimeler ile işinizi kodlayın ve yapılması gereken zaman aralıkları belirleyin. Böylece hangi işle ne kadar süre ve ne kadar detay ile ilgilenebileceğinizi gözlemlemiş olursunuz. Elinizdeki en güçlü ve en pratik halde yapabileceğiniz işi bir an önce elinizden çıkarın. Zaman size kalsın!

Zaman herkes için değerli. İşlerimizi plan ve programlarımızı yaparken olumsuz gibi görünen üç kuralı da hayatımızın içine koymamız gerekli.

Hayır diyebilmek, gerektiğinde bir işi göz ardı edebilmek ve bir programı silmek. Zor gibi görünüyor olsa da hayat kurtarıcıdır. Sizi önemli işlere vakit ayırmanız üzere teşvik eder.

Kendi zamanınızdan çalmayı sizden başka kim bilebilir ki?

Zamanınızdan çaldırmayın, Zamanın kapısını siz çalın. Hem siz hem de zaman kazanırsınız.

Webokul’da Yıl sonuna kadar 10 günlük “İletişim Oyunları” online eğitimi başlıyor. Bu eğitime tıkladığınızda her gün farklı bir konuda konuşacağımız interaktif iletişimin detaylarına sahip olabilirsiniz veya online etkinlikler bölümünden dilediğiniz iletişim eğitimini tek alan da seçip daha ekonomik birebir destek sağlayabilirsiniz.

Webokulda ihtiyacınız olan her eğitim yetkin kadrosuyla sizlerle...

 

BAHAR5ER 

Bahar Beşer

 

 

Paylaş: